U heeft vast weleens gehoord van het prostaatzadel of, beter nog, u fietst er al op. Wat u misschien niet weet is dat dit type zadel is gemaakt om uiteenlopende problemen op te lossen, niet alleen problemen die gerelateerd zijn aan de prostaat. En wat u misschien zal verbazen, is dat niet alle zadels met een gat erin deze problemen daadwerkelijk oplossen. Laten we proberen wat duidelijkheid te scheppen.

De zogenaamde “prostaatzadels” zijn bestudeerd om een antwoord te bieden op de verschillende problemen relatief aan de zone van de geslachtsdelen, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Deze problemen worden veroorzaakt door de samendrukking van aders, bloedvaten en zenuwen in deze zone. Vaak neemt men een tintelend of verdoofd gevoel waar. Een deel van de geslachtsdelen lijkt wel te “slapen”. Maar er zijn ook ernstiger problemen die een invloed hebben op de vruchtbaarheid, moeilijkheden om te plassen, de prostaat en andere aandoeningen.
Daarnaast kan er wellicht pijn of ongemak worden ervaren op het zadel: in deze gevallen worden de geslachtsdelen gevoelloos tijdens en na de fietstocht. De arts heeft het over stoornissen die toe te schrijven zijn aan de beknelling van de adres en zenuwen in de zone van de geslachtsdelen,  maar het resultaat is dat de fietser niet met plezier op de fiets zit.

Kortom, het menselijk lichaam is niet ontworpen om op een zadel te zitten. De fiets is immers ook een van de oorzaken van kleine letsels aan de penis en vagina, oftewel de zone van en rond de geslachtsdelen die de fietsers en wielrenners ook wel “zitvlak” noemen.

Zou u om deze reden moeten stoppen met fietsen? Absoluut niet. De fiets is voor iedereen toegankelijk en fietsen is een aerobe oefening die gunstige effecten heeft op cardiovasculair niveau, en dit wordt bevestigd door verschillende medische onderzoeken.
Daarom is fietsen één van de meest populaire activiteiten ter wereld. Miljoenen mensen van alle leeftijden maken gebruik van een fiets om zich te verplaatsen, plezier te hebben, fit te blijven, te sporten en voor het maken van fietstochten. Dus hoe kunt u genieten van fietsen zonder problemen? Met het juiste zadel.

Hoe ziet een echt prostaatzadel eruit?

Allereerst moet u kiezen voor een ergonomisch zadel, dat wil zeggen een zadel met een breed kanaal die over de gehele lengte volledig open is. Dankzij dit “gat” drukt het gewicht, ongeacht uw positie, alleen op de botten van het bekken (de zitbeenknobbels) en is er geen sprake van compressie van het gebied van de geslachtsdelen.

Ook de vorm van de neus van het zadel is belangrijk. Een naar beneden gebogen neus, verbetert de rijeigenschappen van de fiets en voorkomt het platdrukken van de uitwendige geslachtsdelen bij het innemen van een laag over het stuur gebogen positie.

Tot slot is de vorm van het steunvlak cruciaal. De toename van de belasting op de botten van het bekken kunnen leiden tot stijfheid en pijn van het zitvlak Om deze problemen te voorkomen, dient er te worden gelet op het ontwerp van het steunvlak en dient het zadel uitgeprobeerd te worden. De verschillende vormen zijn ontworpen om zich aan te passen aan de fysieke structuur en specifieke houding van elke persoon.

Nu u weet hoe u een goed prostaatzadel kunt herkennen, kunt u hier een kijkje nemen bij onze zadels. Of ontdek het medische onderzoek (officieel goedgekeurd door de internationale wetenschappelijke gemeenschap) waardoor Selle SMP werelwijd 5 octrooien heeft verkregen.

Deel dit bericht: