Als de dagen weer korter worden en de temperaturen gaan omlaag, dan is de verleiding om de fiets te laten staan wel groot. Maar als we zorgen dat we goed voorbereid zijn, kunnen we ook gewoon op de fiets in de winter.

Op de fiets in de winter: de juiste kleding
Als we fietsen in de kou, moeten we een aantal lichaamsdelen extra aandacht geven en dat zijn hoofd, hals, handen en voeten. Het warmteverlies kan bij lage temperaturen via deze gevoelige zones tot maar liefst 70% bedragen; het is dus belangrijk extra aandacht te besteden aan de keuze van handschoenen, een hoofdband of ander hoofddeksel, die tevens van technisch materiaal moeten zijn gemaakt. Goede raad: bezuinig nooit op deze accessoires. De kleding, inclusief de onderkleding, moet ons lichaam warm houden, maar ook ademend zijn, om te zorgen dat het droog blijft. Nog een fundamentele regel: nooit met natte kleding blijven zitten. Anders loop je het risico van onderkoeling.

Accessoires voor op de fiets in de winter
Ook ons vervoermiddel (racefiets, MTB of e-bike) moet uitgerust zijn voor de winter.
Veiligheid voorop: we gebruiken winterbanden. De verlichting moeten we ook niet vergeten, want de dagen kunnen grijs en mistig zijn en als het om een of reden laat wordt, is het al gauw donker.
Tot slot, om de onderkant van de rug droog te houden kunnen we spatborden monteren die opspattend water en viezigheid tegenhouden.
Voor wie een Selle SMP zadel heeft, is er FAN-GO, het spatbord dat ontworpen is om het gedeelte boven het zadel en de onderkant van de rug tegen modder en spetters van het wiel te beschermen. Er is geen speciaal gereedschap vereist voor montage, het is verwijderbaar, licht en gemakkelijk te vervoeren, waardoor het ook alleen gebruikt kan worden wanneer het nodig is.

Fietsen in de winter is supergezond
We hebben tijdens het normale leven vaak te maken met een verminderde weerstand: dit is fysiologisch want we zijn geen perfecte machines. Helaas is dit ook vaak het moment waarop we het meest kwetsbaar zijn voor de virussen die in de winter de ronde doen. Fietsen bij lage temperaturen kan hierbij een enorme hulp zijn omdat we ons lichaam stimuleren om zich aan te passen aan de kou en zo een natuurlijke weerstand opbouwen.

Voeding speelt ook een fundamentele rol voor wie een sport beoefent tijdens de winter. Hier zullen we het in een volgend artikel over hebben.

Deel dit bericht: