Een belangrijk verhaal dat hand in hand gaat met de fiets, of beter, met de fietszadels.

De fiets is maar liefst 200 jaar oud, een getal dat eveneens terugblikt op een hele evolutie, maar geen tijden, generaties of grenzen kent. Er is zoveel veranderd, maar sommige dingen zijn er altijd al geweest, en daar is het zadel één van. Uiteraard zijn de zadels van vandaag niet meer die van weleer, maar ze zijn een referentiepunt in de eeuwenoude geschiedenis van de tweewielers.

Anno 1947, de oorlog is nog niet zo lang voorbij en Italië wordt heropgebouwd, maar door de ellende ontstaan ook kansen. Initiatief tonen vraagt kracht en vastberadenheid. Martino Schiavon produceert fietszadels in een zolderkamer in het centrum van Padua en heeft een sterk verlangen om vorm te geven aan zijn ideeën. Ons verhaal begint dan ook bij deze dappere vakman.

Ambacht en vakkundigheid, moed en liefde voor eigen bodem zijn allemaal concepten die diepgeworteld zijn in ons DNA en in onze manier van werken. Maar het parcours van een bedrijf is als een kasseiweg en de kasseien die de weg plaveien zijn talrijk, allemaal anders, maar geen enkele is overbodig. Het jaar 1970, bijvoorbeeld, wanneer een miljoen zadels geproduceerd wordt, of het jaar 1990, wanneer het objectief van zes miljoen gehaald wordt. Maar de fundamentele aspecten blijven die van onze familie, een waarde die door niets overtroffen wordt, net zoals de liefde voor kwaliteitsvol werk dat de concurrentie van de wereldmarkt niet vreest.

Vandaag nog is een van onze grootste successen de hele productie van Selle SMP in Veneto te hebben gehouden en geconsolideerd. Ons bedrijf maakt deel uit van een economisch netwerk dat een drijfveer is voor Italië en Europa. Daar zijn we bijzonder trots op.

Vandaag staan Franco en Maurizio Schiavon, de zoons van Martino, aan het hoofd van het bedrijf. Hun vader was tot vlak voor zijn overlijden, in 2006, actief als voorzitter.

Zowel Maurizio als Franco herinneren zich heel goed hun eerste stappen binnen het bedrijf. Ze zullen die niet snel vergeten:

Maurizio Schiavon: «Iedereen noemt me een ondernemer maar als ik terugblik, en terugblikken is van wezenlijk belang om vooruit te kijken, herinner ik me nog goed wat mijn vader me zei: vergeet niet dat als je wilt, er ook voor jou een plek is, en hij had het over het laboratorium op de benedenverdieping waar we woonden. Ik ben begonnen onderaan de ladder en als loopjongen. En hoewel mijn hart nog in het atelier is en ik me nog steeds een vakman voel, ben ik zeker en vast geëvolueerd, maar Vakman ben ik gebleven”.

Franco Schiavon: “Ik was 22 jaar toen ik begon in het bedrijf, na mijn taalstudies, ook al was ik altijd paraat tijdens de schoolvakanties omdat mijn vader hulp nodig had. En ik hielp altijd graag. Ik ben ook onderaan de ladder begonnen om het beroep te leren, en vervolgens ben ik me met het commercieel gedeelte gaan bezighouden. Mijn mooiste herinnering is mijn eerste klant van Salzburg. Naast een professionele relatie is ook een mooie vriendschap ontstaan”.

En Franco en Maurizio worden bijgestaan door hun kinderen, de derde generatie van Selle SMP. Want voor ons gaat het om traditie, een familieverhaal en we hebben nog een hele weg af te leggen op onze zadels.

Deel dit bericht: