Beeld u de meest suggestieve berglandschappen voor: besneeuwde toppen, hemelsblauwe meertjes en kilometerlange fietsroutes in de natuur. In dit fantastisch oord zien we dagelijks de glimlach van Kristin Atzeni, wielrenner en, vooral, geboeid fan van de fiets, het sporten en het leven. Op haar Selle SMP Carbon verkent ze de mooiste plekjes van Zwitserland. Lees hier het interview:

Vertel ons wat over jezelf.
Ik woon in Zwitserland, aan het prachtige meer van Zürich en heb samen met mijn man een fietswinkel in Siebnen. Je ziet het al, ik heb dagelijks met de fiets te maken.

Hoe ben je wielrenner geworden?
Dat is dankzij mijn man Giuseppe Atzeni. Ik leerde hem in 2009 in het velodroom van Forst (Duitsland) kennen. Zijn enthousiasme voor het wielrennen had meteen ook mij te pakken. Ik ben altijd al sportief geweest, maar zijn enthousiasme was nog iets anders voor mij.

Wanneer ben je beginnen fietsen en waarom?
Ik ben intensief beginnen fietsen in 2010. Voor mij us wielrennen een levensstijl. Het wielrennen betekent familie en alleen zijn, actie en rust, therapie en training. Toen ik een aantal jaren terug een schokkende diagnose kreeg van mijn arts, kreeg het wielrennen voor mij een heel nieuwe betekenis. Het werd een strijd voor het leven. De kilometers op zich hadden geen belang meer, de tijd doorgebracht met mezelf en mijn lichaam was alles. Ik fietste niet meer voor de benen, maar voor het hoofd. Het fietsen was geen vlucht uit het dagelijks leven, maar een terugkeer naar zichzelf en alle vrouwen kunnen veel meer bereiken dan om het even welke bergtop. Tot die vaststelling ben ik gekomen.

Wat boeit je aan je fiets?
De technologie, de aerodynamica, het remgedrag en uiteraard het zitcomfort.

Wat zijn je favoriete parcours?
Hier in Zwitserland heb ik meer dan één favoriete parcours, de Klausenpass, de Gotthardpass en de volledige ronde van Zürich, waar ik hard kan gaan, Ik hou van de retraites in Italië (Alto Adige en Sardinië) en recent ook in de Franse Alpen.

Wat mag beslist niet ontbreken tijdens een fietsrit?
Het plezier en de vreugde van de rit zelf.

We hebben het nu even over de personalisering van de fietsen. Hoe belangrijk is dit voor een wielrenner?
Het allerbelangrijkste. Zonder de juiste regeling van de fiets kan je misschien 10000 franken uitgeven maar daar blijft het ook bij.

Welk advies geef je aan de vrouwen die fietsen?
Blijven trappen: het is leuk, je ervaart al het moois wat het leven te bieden heeft en je blijft gezond.

Hoe kunnen vrouwelijkheid en sport gecombineerd worden?
Ik hou van fietsen en ik creëer graag mijn eigen stijl. Voor mij houdt het allemaal samen, als je je goed wilt voelen op de fiets. Ik hoef heus niet op de fiets te zitten met een truitje met hoge kraag als het 30 graden warm in de schaduw is, alleen maar om te voldoen aan het cliché van de wielrenner. Ik trek aan en doe wat ik zelf wil. De fiets betekent ook dit voor mij. De tolerantie in het aanvaarden dat de anderen deze sport beoefenen op hun manier.

Het wielrennen en voetbal zijn traditioneel gezien mannelijke sporten, waarin de vrouw vaak als een stereotype gezien wordt. Wat is er de afgelopen jaren veranderd?
Veel meer vrouwen fietsen en dus is ook de manier veranderd waarop de vrouw op de fiets gezien wordt. De tendens van de vrouwen die deze sport benaderen is in opmars en ik sta achter deze positieve ontwikkeling met mijn vrouwelijke fietskleding die ik zelf ontwerp en verkoop. Het feit dat ongeveer 40% van onze klanten vrouwen zijn bevestigt deze tendens.

Deel dit bericht: