Herinnert u zich Gosse van der Meer? Vorige maand hebben we een gesprek gehad met hem, dat u kunt lezen in dit artikel. Hij vertelde ons over zijn reizen, wedstrijden en manieren om ermee om te gaan. In de rest van het interview heeft hij het over de voorbereiding op een wedstrijd mtb en cyclocross.

Gosse, wat kan je ons zeggen over de wedstrijden mtb of cyclocross: hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Naast de specifieke trainingen voor de wedstrijd, organiseer ik me meestal om minstens één dag voor de wedstrijd ter plaatse te zijn. Over het algemeen vertrek ik twee dagen op voorhand. Ik controleer of alles ingepakt en klaar is om in de koffer te gaan, en dan let’s go! De dag van de aankomst neem ik liever niet meteen de fiets maar ontspan ik: meestal maak ik een wandeling en ga ik ergens een kop koffie drinken.

En dan is de dag voor de wedstrijd er...
Precies! Meestal las ik een fietsrit van één uur in en vervolgens 15 minuten spinning op de weg. Het is ook heel belangrijk om het wedstrijdparcours uit te testen. Als ik de wedstrijd in het verleden al gereden heb, dan zijn 2 of 3 controlerondes voldoende. Als het een nieuwe wedstrijd is voor mij en ik het parcours niet ken, dan zal deze testfase wat langer duren. Ik rij een ronde heel langzaam om elke bocht, wortels, rotsen... in mijn geheugen te prenten en dan zoek ik uit waar ik eventueel voorbij kan steken: kortom, ik controleer alles heel aandachtig. Als het nodig is rij ik 3-4 rondes extra. Dan komt een snelle ronde: als we langzaam rijden kan er immers niks misgaan! Tijdens de snelle ronde test ik de technische gedeelten en krijg ik inzicht in de snelheid die ik kan halen in elke bocht. Tot slot nog eens 15 minuten spinning op de weg.

Fantastisch! We willen graag weten hoe je je voorbereidt de dag van de wedstrijd.
Over het algemeen beginnen de elitewedstrijden vlak na de middag en dan heb ik in de voormiddag wat meer tijd om me voor te bereiden. Als de wedstrijd om 15u begint, ontbijt ik rond 8u. Daarna maak een fietsrit op de weg (45 minuten/1 uur) en ga ik maar een dertigtal minuten aan snel tempo, om de benen op te warmen. Als het mogelijk is voer ik nog een testronde uit van het parcours om te zien of de condities veranderd zijn. Tot slot 30 minuten opwarming op de rol met een aantal korte sprints, vlak voor de wedstrijd. Het belangrijke is opgewarmd te zijn, maar niet moe!

Je had het over het ontbijt... maar wat eet je voor een wedstrijd cyclocross of mtb?
De avond voor de wedstrijd eet ik graag veel! Normaal gezien zoek ik samen met mijn mechanicus een Italiaans restaurant op. Daar bestel ik pasta bolognese en een pizza. Ik eet altijd alle pasta en de helft van de pizza. De andere helft neem ik mee en eet ik na de wedstrijd. Wanneer ik het moeilijk heb tijdens de wedstrijd denk ik aan die andere helft pizza!
De dag erna, eet ik niet veel meer dan het ontbijt: meestal een broodje rond 12u en een banaan één uur voor de aanvang, Ah, 10 minuten voor de aanvang eet ik een energiegel. En voor de rest drink ik de hele ochtend.

Je zei ons al dat je altijd positief en gelukkig probeert te zijn. Maar waar denk je precies aan op de startlijn van een wedstrijd?
“Ik rij graag op de fiets omdat ik van snelheid hou en de beste wil zijn!” Met deze ingesteldheid begin ik aan een wedstrijd. Ik wil winnen! Als ik weet dat ik al het mogelijk gedaan heb, alles gegeven heb en mijn uiterste best gedaan heb, kan ik onmogelijk teleurgesteld zijn als ik de wedstrijd niet win.

De laatste vraag: welk zadel gebruik je en wat denk je ervan?
Ik gebruik een Blaster op al mijn fietsen (road, CX en mtb). Voor mij is het perfect en daarom gebruik ik het op mijn drie fietsen. Het is heel belangrijk altijd hetzelfde gevoel te hebben op de fiets. Met hetzelfde zadel op al mijn fietsen, hoef ik me niet elke keer aan te passen en ben ik er zeker van dat ik geen ongemak of pijn zal hebben.

Dankje Gosse!

Deel dit bericht: