Bent u benieuwd hoe u een fietszadel kunt monteren zonder tijd te verspillen? Dan is dit het juiste artikel voor u. We bieden naast tips voor de montage ook een aantal trucs om te garanderen dat het monteren van het zadel ook een goede investering van uw tijd is. U zult ontdekken dat u met een correcte montage comfortabeler zit en uw gezondheid en prestaties kunt verbeteren.

De montage van het fietszadel in 3 stappen

1. Gereedschap klaarleggen
U heeft een inbussleutel en/of verstelbare moersleutel nodig, afhankelijk van de schroeven waarmee uw zadel op de zadelpen en deze laatste op het frame is bevestigd. Zorg ook voor een momentsleutel en smeervet.

2. Het fietszadel monteren op de zadelpen
Draai met behulp van de inbussleutel de schroef (of schroeven, indien u er twee heeft) van de zadelpenklemmen los en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen deze elementen zit ten opzichte van het zadelframe. Plaats het zadelframe en stel het af. De afstelling van het zadel is erg belangrijk, en we zullen hier in de volgende artikelen dan ook meer over uitweiden. Nadat het zadel is geplaatst, draait u de schroeven vast.

Tip: als uw fietsframe en zadelpen bijzonder delicaat of licht zijn, raden wij u aan een momentsleutel te gebruiken en deze af te stellen op het aandraaimoment zoals aanbevolen door de fabrikant van de zadelpen.

3. De zadelpen in de zadelbuis plaatsen
We zullen ons nu gaan wijden aan de schroef die de zadelpen in het frame blokkeert. Afhankelijk van het type schroef, gebruikt u de inbussleutel of de verstelbare moersleutel om deze schroef los te draaien. Voer de zadelpen in, positioneer deze op basis van uw lengte en draai de schroef vast. Ook het afstellen van de hoogte van het zadel van de fiets is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen en de prestaties te verbeteren: daarom zullen we hier in de volgende artikelen meer over vertellen.

In de tussentijd is hier een snelle tip om fouten te voorkomen: Stel de hoogte van het zadel af, zodat het uw heupen bereikt. Stap op de fiets en plaats de hiel op het rechter pedaal. Draai het pedaal terug totdat het hele been is uitgestrekt in lijn met de verticale buislijn van het frame. Als het been volledig is uitgestrekt en u perfect in het zadel zit, heeft u de ideale hoogte gevonden.

Tip: wanneer moet u smeervet gebruiken? In de eerste plaats dient er nooit smeervet te worden aangebracht op het zadelframe of op de klemmen van de zadelpen, omdat het belangrijk is dat, als u de juiste positie voor het zadel heeft gevonden, het stevig op zijn plaats blijft. Het smeervet kan worden gebruikt om het plaatsen van de zadelpen in de framebuis te vergemakkelijken, maar alleen als deze respectievelijk van aluminium en staal zijn. Als u een fiets met een carbon frame heeft, gebruik dan geen smeervet, maar speciale pasta’s die geschikt zijn voor dit materiaal, of speciale montage en anti-vastloop smeermiddelen.

De montage van een mountainbike- of racezadel is zeer belangrijk. Vraag, indien mogelijk, om ondersteuning van de verkoper van het zadel, of nog beter, vertrouw uzelf toe aan de ervaring van een biomechanicus. Door deze tips te volgen, kunt u schade aan uw gezondheid voorkomen, zult u comfortabeler zitten en zult u nog meer zin hebben om te fietsen.

Deel dit bericht: