Als u twijfels hebt omtrent de aankoop van een telescopische zadelpen, dan is dit het juiste artikel. Veel wielrenners zullen zeggen niet zonder te kunnen, maar maakt het echt zo’n groot verschil uit? Laten we even kijken!

Waar gaat het over en waarvoor dient het
De telescopische zadelpen voor mtb vergroot en verkleint de hoogte van het zadel dankzij een knop of hendel op het stuur (afstandsbediening). De hendel wordt mechanisch bediend met de klassieke stalen kabel die makkelijk wordt geïnstalleerd en in het frame wordt gebracht, om ook mooi te ogen.
De telescopische zadelpen dient om de veiligheid tijdens technische afdalingen te vergroten omdat het lichaam lager en iets meer naar achter komt te zitten, zonder dat het zadel de lichaamsbewegingen belemmert. Zo verlaagt het zwaartepunt en verbetert de stabiliteit op de snelle single tracks, in nauwe bochten en tijdens sprongen of drops. Zonder het zadel tussen de benen beweegt men zich veel vrijer. Wanneer men een dergelijke zadelpen heeft, kan men immers ook langere en ergonomischer zadels kiezen, omdat de factor omvang buiten het zadel veel minder telt.

Ideaal voor extreme afdalingen, te overwegen als lichtheid voor u belangrijker is
Een probleem is ongetwijfeld het gewicht: het lichtste product weegt meer dan 400 gram.
Wie houdt van enduro, all mountain, downhill of wie “volle vaart” afdaalt op lange technische wegen, vindt het gewicht vast minder belangrijk maar kijkt eerder naar de functionaliteit, veiligheid en mogelijkheid om het zadel automatisch te regelen.
Dit geldt niet voor wie aan cross country doet, waarbij de extreme afdalingen kort zijn en voortdurend afgewisseld worden met steilere stukken. Trappen op de pedalen blijft de boodschap en het is niet meer zo belangrijk om het zadel te verlagen, vooral wanneer dit de fiets zwaarder maakt.
Het onderhoud is dan weer belangrijk voor iedereen: met de modder, bijvoorbeeld, behoudt deze zadelpen met moeite zijn vorm. Het is heel belangrijk te controleren en een smeermiddel te gebruiken.

Deze zadelpennen zijn perfect voor zware afdalingen of tijdens marathons en heel technische cross country’s met bijzonder steile afdalingen.

Als u denkt dat dit accessoire u het leven makkelijker maakt en u er een wilt aanschaffen, weet dan dat de zadels Selle SMP passen bij alle telescopische zadelpennen. Overleg wel altijd eerste met uw technicus.

Deel dit bericht: