In Italië lijken de gravelfietsen (vertaald in het Nederlands: grind) misschien wel een modeverschijnsel, maar in de Verenigde Staten, komen ze daarentegen voort uit een praktische overweging, omdat de meeste secundaire wegen niet zijn geasfalteerd. En er zijn veel fietsers die graag over deze wegen rijden om het drukke gemotoriseerde verkeer te ontvluchten. Om deze reden hebben in de Verenidge Staten al heel veel personen het plezier van fietsen op onverharde wegen ontdekt en de verkoop van gravelbikes groeit exponentieel.

Dus, wat zijn gravelbikes? In het kort kunnen we zeggen dat ze afgeleid zijn van de racefiets en de cyclocrossfiets, met een tendens naar het fietstoerisme. Uit technisch oogpunt staat de geometrie van het frame een rechte en minder extreme positie toe en een comfortabelere en stabielere rijervaring. De wielen hebben grotere banden en zijn iets geribbeld, de fietsen zijn voorzien van schijfremmen en dit alles samen vormt een bijzonder robuust geheel. Daarnaast is het ook een bijzonder veelzijdige fiets want hij wordt ook gebruikt om op normale wegen te fietsen en niet alleen op onverharde.

De gravelbike is nog jong maar begint al flink populair te worden op de Italiaanse markt dus de kans is groot dat het niet alleen zal blijven bij een modeverschijnsel. Ook al vinden veel mensen het maar eenmodeverschijnsel, voor anderen is het een ware passie, een manier van leven. Het is nu nog moeilijk inschatten of de gravelbike een fenomeen van tijdelijke aard zal zijn of niet: de tijd zal het leren

Deel dit bericht: