De kracht van onderzoek
De eerste waarde die ons drijft is het onderzoek. Alle zadels Selle SMP worden gerealiseerd aan de hand van de studie, het ontwerp en het uitvoeren van tests. Maar eens kwam er het moment waarop dit niet meer voldoende was. We wilden meer, we wilden dat de efficiëntie van onze zadels erkend werden door artsen die dagelijks te maken hebben met de aandoeningen van fietsers en wielrenners. We wilden een antwoord bieden op de vraag: “Werkt het prostaatzadel echt”?

Het echte doel van het prostaatzadel
Zoals we al schreven in de blog, is de term “prostaatzadel” niet volkomen correct. Een dergelijk zadel is immers niet alleen bestemd om tegemoet te komen aan de problemen verbonden met de prostaat, maar ook aan alle andere problemen waar elke fietser of wielrenner wel eens mee te maken krijgt. Pijn of letseltjes aan de penis, vagina en “slapende” delen zijn de meest voorkomende aandoeningen, maar we denken ook aan problemen verbonden met de seksuele activiteit en vruchtbaarheid, het urinewegstelsel, de aders en bloedvaten, de zenuwen.
Ook hier verwijzen we met het begrip prostaatzadel naar een zadel gecreëerd voor de bescherming van de geslachtsdelen, ook zitvlak genoemd. We hebben allemaal een zitvlak: dit is de delicate zone die de bloedvaten en zenuwen van de geslachtsdelen en de prostaat (een klier) bevat. Wanneer deze zone samengedrukt wordt, kan dit dus pijn en allerhande problemen geven. Daarom is het belangrijk de bloedsomloop in deze zone te controleren. De vraag is: welk soort zadel belemmert het minste de bloedsomloop?

Het wetenschappelijk onderzoek
Om te bepalen of een prostaatzadel hiertoe in staat is en de pijn aan het zitvlak kan verlichten, hebben de we zadels Selle SMP opnieuw op de proef gesteld. Vier artsen hebben een wetenschappelijk onderzoek geleid met deze bedoeling: ontdekken welk zadel de bloedsomloop het beste bevordert en samendrukking van vagina en penis beperkt.

Verloop van het experiment
29 wielrenners namen deel aan het experiment. Hiervoor gebruikten ze een zadel Selle SMP, speciaal bestudeerd om de samendrukking van het zitvlak te beperken. Om de staat van de bloedsomloop te kennen, werd een sensor aangebracht op de penis van de wielrenners. Dankzij de nauwkeurige instrumenten en de niet-invasieve methode wilden de artsen aantonen hoe en in welke mate de vorm en kenmerken van het zadel een invloed heeft op de bloedsomloop. De pijn en het tintelend gevoel worden immers veroorzaakt door de samendrukking van het zitvlak, waarbij de bloedsomloop belemmerd wordt.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek
Het resultaat was duidelijk en onmiskenbaar. Zowel tijdens de meting “in stille toestand” als tijdens het trappen, hield ons zadel een betere doorbloeding in stand. Dit betekent dat de penis en vagina meer zuurstof krijgen, wat zich vertaald naar welzijn en comfort voor de wielrenner. Dankzij aan de wetenschappelijke gegevens, konden de vier artsen de volgende conclusie trekken: ons zadel beperkt de samendrukking van de geslachtsdelen en verbetert de bloedsomloop.
Alle zadels Selle SMP werden op de millimeter na bestudeerd en het is nu net de vorm die het verschil uitmaakt. De vorm past zich aan het steunvlak van het bekken aan, zodat het zadel aansluit bij de vorm van het lichaam. Daarom spreken we van prostaatzadel, ook al zou ergonomisch zadel correcter zijn.

De publicatie van de resultaten
De doelstellingen van het onderzoek, het experiment en de resultaten ervan werden gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, een medisch tijdschrift van het International Society for Sexual Medicine, de internationale instantie die het onderzoek naar de verschillende onderwerpen verbonden met de seksualiteit promoot. Als u dieper wenst in te gaan op het thema, lees hier het wetenschappelijk artikel.

Uw welzijn is belangrijk voor ons
Alleen wij namen deel aan een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in een wereldwijd erkend wetenschappelijk tijdschrift. We deden dit evenwel niet omdat we ons superieur achten ten opzichte van anderen.
We hebben deelgenomen aan dit onderzoek om aan te tonen dat ons prostaatzadel echt werk en om te bevestigen dat we betrouwbaar zijn. We willen onze beloftes nakomen: het welzijn van wielrenners en fietsers verbeteren. Want op de fiets zitten moet plezant blijven.

Deel dit bericht: